Nồng độ Hemoglobin ở phụ nữ tuổi sinh đẻ có thể được cải thiện khi sử dụng nước mắm bổ sung NaFeEDTA (NaFeEDTA fortified fish sauce: Potential improvement of Hemoglobin concentration in child-bearing age women)

Vân Thúy Phạm, Công Khẩn Nguyễn

Tóm tắt


Nghiên cứu nhằm đánh giá hiệu quả của nước mắm có bổ sung sắt trong phòng chống thiếu máu. Nghiên cứu áp dụng phương pháp nghiên cứu thử nghiệm mù kép ngẫu nhiên. Phụ nữ ở độ tuổi sinh dder15- 49 tuổi, không thiếu máu nặng (Hb>80 g/L), không mắc các bệnh mãn tính, tình nguyện tham gia được chia ngẫu nhiên làm hai nhóm: Nhóm C (Nhóm chứng), nhận nước mắm loại I, không bổ sung sắt. Nhóm BS (Nhóm Bổ sung), nhận nước mắm cùng loại nhưng có bổ sung sắt. Tại điều tra ban đầu, không có sự khác nhau về tuổi, cân nặng, chiều cao, năng lượng, sắt khấu phần và nồng độ Hemoglobin (Hb). Kết quả sau can thiệp cho thấy: sử dụng nước mắm bổ sung sắt hàng ngày (5mg sắt dạng NaFeEDTA/10 mL nước mắm) là thích hợp, an toàn, cải thiện có ý nghĩa nồng độ Hb và giảm tỷ lệ thiếu máu ở phụ nữ tuổi sinh đẻ vùng nông thôn. Hiệu quả đạt cao nhất sau 12 tháng, sau 18 tháng can thiệp tỷ lệ thiếu máu giảm 15,6%. Điều này cho phép mở ra một triển vọng mới cho Việt Nam trong việc tăng cường sắt vào nước mắm để phòng chống thiếu máu thiếu sắt cho nhân dân.

English abstract

NaFeEDTA fortified fish sauce improved Hemoglobin concentration in women at reproductive age The study was carried out to assess the effectiveness of iron fortified fish sauce in control of anemia in Vietnam. It was a randomized double blind trial. Women at childbearing age (15-49) were enrolled into the subjects randomly and divided into two groups. Group C (Control), which received non-fortified fish sauce. Group F (Fortified), which received fortified fish sauce every day for 18 months. At baseline, there was no significant difference between 2 groups in age, weigh, height, kcalo, iron intake and in Hb concentration. After intervention, results show which that regular consumption of fortified fish sauce (5 mg iron /10 ml fish sauce) is suitable and safe significantly improves hemoglobin concentration and reduces prevalence of anemia. The Highest effect was found after 12 months and after 18 months, the prevalence of anemia was decreased by 15,6%. This strategy should become nutrition plan of action in coming years in order to control anemia in Vietnam.

Từ khóa


nồng độ Hemoglobin; phụ nữ tuổi sinh đẻ; bổ sung NaFeEDTA; improve hemoglobin concentration; women; NaFeEDTA fortified fish sauce

Toàn văn:

PDF (English)

##submission.citations##


World Bank. Development in Practice: Enriching Lives: Overcoming Vitamin and Mineral Malnutrition in Developing Countries. Washington, D.C, 1994.

Roszkowski I, Wojcicka J, Zaleska K. Serum iron deficiency during the third trimester of pregnancy: maternal complications and fate of the neonate. Obstet Gynaecol, 1996; 28:820-5.

Lozoff B, Jimnez E , Xolf AW. Long-term developmental outcome of infants with iron deficiency. New Engl J Med, 1991; 325: 687-694.

MOH (Bộ Y tế). Quy định danh mục các chất phụ gia được phép sử dụng trong thực phẩm (Ban hành kèm theo Quyết định số 867/QĐ- BYT, 1998 của Bộ trưởng Bộ Y tế)

INACG. Iron EDTA for food fortification. A report of the International Anemia Consultative Group, 1993; 54 p.

WHO - Geneva. Evaluation of certain food additives and contaminats 43-d report of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives, 2000;27-29.

Dương Đình Thiện. Dịch tễ học Y học. NXB Y học, Hà Nội, 1993; 192- 236.

INACG, 1985. Measurement of Iron status. A report of the INACG; 78 p.

MOH/NIN. Tổng điều tra Dinh dưỡng. NXB Y học Hà Nội, 2003; 168 trang.

Meredith C Fidler, Lena Davidsson, Thomas Walczyk, R.F Hurrel, 2003. Iron absorption from fish sauce and sou sauce fortified with NaFeEDTA. Am J Clin Nutr; 78: 274-8.

Pham Van Thuy, Jacques Berger, Lena Daviddson, Nguyen Cong Khan et all. Regular consumption of NaFeEDTA fortified fish sauce improves iron status and

reduces the prevalence of anemia in anemic Vietnames women. Am J Clin Nutr, 2003;78: 284-90.

Garby L, Areekul S. Iron supplementation in Thai fishsauce. Ann. Trop Med Parasitol, 1974; 68: 467-76.

Viteri FE, Alvazen E, Batres R. Fortification of sugar with NaFeEDTA improves iron status in semi-rural Guatemala population. Am. J Clin Nutr, 1995; 1153-63.

Junsheng H, Jing Sun, Hong M. Therapeutic effects of NaFeEDTA fortified soy sauce in anemic children in China. Asia Pacific J Clin Nutr, 2002; 11(2): 123-7.